راهنمای کامل کاهش تب و روشهای درمان خانگی
تب به وضعیتی اطلاق میشود که دمای بدن بالاتر از میانگین طبیعی و نرمال باشد. اکثر پزشکان و محققان حوزه پزشکی تب را دمایی بین 37.8 درجه سانتیگراد و 38 درجه سانتیگراد تعیین میکنند. بدن با بالا بردن دما واکنشی مناسب برای مبارزه با عفونت یا بیماری میدهد. تبها در اکثر موارد به عنوان مسئلهای جدی در نظر گرفته نمیشوند و معمولاً هنگامی که عامل عفونت از بین برود، بهبود مییابند. در ادامه سرفصلهای زیر زا درباره تب و روشهای کنترل آن مرور میکنیم:
. تب چیست؟
. چه دمایی تب در نظر گرفته میشود
. تب پایین چیست؟
. علائم تب چیست؟
. علائم تب در نوزادان و کودکان چیست؟
. علتهای رایج تب
. بهترین روش اندازهگیری تب
. روشهای درمان خانگی تب
. آیا ایبوبروفن تب را کاهش میدهد؟
. دوره تب چقدر طول میکشد؟
. آیا میتوان از بروز تب جلوگیری کرد؟
تب چیست؟
تب وضعیتی است که در آن دمای بدن فرد به مقداری بالاتر از حالت طبیعی افزایش یابد. تب به خودی خود بیماری نیست، بلکه نشانهای از بدن سالم در مواجهه با بیماری است. هنگامی که دمای بدن چند درجه سانتیگراد از حالت طبیعی بالاتر رود، میتواند نمایانگر فعال شدن سیستم ایمنی بدن به منظور مقابله با یک عفونت باشد. همچنین، ممکن است عارضه استفاده از برخی داروها و یا واکسیناسیون نیز باشد.
چه دمایی به عنوان تب در نظر گرفته میشود؟
دانش عمومی معتقد است که دمای “طبیعی” بدن 37 درجه سلسیوس است. اما دمای پایه بدن میتواند برای افراد مختلف تا یک درجه متغیر باشد. این دما به طور معمول در صبح کمتر و در شب بیشتر است. همچنین، در بعضی از مراحل دوره قاعدگی و هنگام ورزش دمای بدن بیشتر است.
نوزادان و کودکان به طور معمول از نوجوانان و بزرگسالان دمای بدنی بالاتری دارند. بنابراین، دمای تب در نوزادان و کودکان کمی بیشتر است.
هیچ راهنمای دقیق و مشخصی برای تعیین دمایی تب وجود ندارد، زیرا دمای بدن در هر شخص با توجه به زمانی از روز که دما را اندازه میگیریم و روش اندازهگیری متفاوت است. با این حال، اکثریت پزشکان هنگام اندازهگیری دما به روش دهانی، معمولاً دمای 38 درجه سلسیوس را تب اعلام میکنند. دماسنجهای مقعدی و گوش به طور معمول دما را حدود 0.6 درجه سلسیوس بیشتر از دماسنجهای دهانی اندازهگیری میکنند. دماسنجهای پوستی (مانند دماسنج روی پیشانی) به طور معمول دما را حدود 0.6 درجه سلسیوس کمتر از ترمومترهای دهانی اندازهگیری میکنند.
تب پایین چیست؟
تب کمدرجه تبی است که دمای بدن کمی بالاتر از حد طبیعی باشد. این نوع تب میتواند نشانه فعالیت اندک سیستم ایمنی شما باشد. محدودهی استانداردی برای تب پایین وجود ندارد، اما بسیاری از پزشکان دمای بین 37.5 درجه تا 38.3 درجه را به عنوان تب پایین در نظر میگیرند.
علائم تب چیست؟
– احساس سرما و لرزش بدن
– دردهای بدنی و سردرد
– احساس خستگی
– تعریق مداوم
– پوست ملتهب و گرم
– ضربان قلب شدید
علائم تب در نوزادان و کودکان:
– کاهش اشتها
– درد گوش یا سوت کشیدن گوشها
– گریه با صدای بلند
– عصبانیت
-تشنگی بیش از حد
– کاهش تولید ادرار
علتهای رایج تب
تب دارای عوامل متعددی است و میتواند علامت هر نوع بیماری باشد. شرایط معمولی که به تب منجر میشوند عبارتند از:
– عفونتهای باکتریایی.
– عفونتهای ویروسی مانند انفولانزا یا کووید-۱۹.
– عفونتهای گوارشی (GI).
– عفونتهای مجاری ادراری.
– عفونتهای پوستی.
همچنین تب به دلیل موارد زیر نیز میتواند بروز کند:
– واکنش به برخی داروها.
– واکسیناسیون.
– اختلالات خودایمنی.
– سرطان.
آیا حساسیتها میتوانند باعث بروز تب شوند؟
حساسیتها میتوانند باعث بروز علائمی شبیه به سرماخوردگی مانند عطسه و ترشح مایع از بینی و چشمها شوند، اما به طور معمول تب کردن را به همراه ندارند.
بهترین روش اندازهگیری دمای بدن چیست؟
میتوانید دمای بدن خود را در چندین نقطه مختلف از بدن اندازهگیری کنید. رایجترین نقاط اندازهگیری دما دهان است (دمای دهانی). مکانهای دیگر شامل گوش (غشا تمپانی)، پیشانی و زیر بغل است. دقیقترین مکان اندازهگیری دما رکتوم است و کمترین دقت را زیر بغل دارد.
بهترین روش برای اندازهگیری دمای بدن استفاده از دماسنج دیجیتال است. دماسنجهای شیشهای حاوی جیوه هستند و استفاده از آنها توصیه نمیشود.
روشهای درمان خانگی تب
در صورتی که تب شما خفیف باشد، تبی به معنای کمتر از ۳۸.۳ درجه، معمولاً نیازی به درمان با دارو ندارید. در این مواقع، به مقدار کافی مایعات بنوشید و استراحت کافی داشته باشید. همچنین استحمام با آب ولرم نیز میتواند به کاهش دمای بدن کمک کند. به نشانههای کم آبی و تشدید علائم دیگر توجه نمایید.
در صورتی که احساس ناراحتی کرده و دمای شما بیش از ۳۸.۳ درجه سانتیگراد باشد، میتوانید با استفاده از داروها تب را کاهش دهید. رایجترین روش برای از بین بردن تب استفاده از داروهای بدون نسخه، از جمله استامینوفن و داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین است.
در کودکان زیر ۱۷ سال، تجویز آسپرین توصیه نمیشود؛ زیرا ممکن است منجر به بروز سندرم ری (Reye’s syndrome) شود که در برخی موارد مرگبار است.
مدت زمان تداوم تب چقدر است؟
مدت زمان باقیماندن تب بستگی به عامل زمینهای آن دارد. در صورتی که عفونت عامل تب باشد، معمولاً در طی سه تا چهار روز بهبود خواهد یافت. در صورتی که تب بیش از این مدت ادامه داشته باشد یا همراه با تغییرات در تنفس باشد، با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا میتوان از بروز تب پیشگیری کرد؟
پیشگیری از برخی تبها با اجتناب از بیماریها و عفونتهایی که عامل آنها هستند، امکانپذیر است. در برخی موارد، کودکان پس از تزریق واکسن با عوارضی مانند تب مواجه میشوند. این نوع تبها با استفاده از استامینوفن قبل یا بعد از واکسیناسیون در کودکان قابل پیشگیری میباشند. با این حال بیشتر تبها قابل پیشگیری نیستند و به طور معمول نشانهای از عملکرد طبیعی بدن انسان هستند.